Артур Верба: Що нам потрібно знати про телемедицину

Керівник проекту Поліклініка без черг та керівник проекту з телемедицини ConnectExpert
Артур Верба: Що нам потрібно знати про телемедицину
Артур Верба

У світі спостерігається бум цифрової охорони здоров'я. Походження тренда зрозуміло - ринок медичних послуг фокусується на сервісі для пацієнтів. Один із  способів зробити його ще більш зручним і ефективним - телемедицина, що дає можливість різними способами дистанційно надавати медичні послуги.

Читай также: Сергей Васьков: Как налоговое законодательство может запустить экономику

Переваг у телемедицини багато. Пацієнтам вона забезпечує більш щільний моніторинг здоров'я і значно легший і дешевший доступ до лікування. Роботодавці та страхові компанії знижують свої витрати за рахунок зменшення кількості повторних візитів та госпіталізацій до клініки. Приватним лікувальним установам ведення пацієнтів на відстані дозволяє оптимізувати роботу лікарів, а також утримувати клієнта навіть в разі зміни місцезнаходження.

У таких, наприклад, країнах, як США, Нідерланди та Естонія дивіденди від телемедицини вже оцінили і ця сфера зростає досить інтенсивно. У Сполучених Штатах її підтримують на державному рівні, вона включена в страхову систему. В Україні такого поки що немає. Але немає й особливих перешкод для розвитку – ані законодавчих перепон, ані дефіциту інформації не спостерігається. Однак потрібно ще мати вичерпне уявлення про базові речі, які складають її основу.

Отже, що ж таке телемедицина?

Є думка, що для телемедицини необхідно якесь дороге і складне устаткування. Інші вважають, що  досить лише налагодити відеозв’язок між лікарем та пацієнтом.

Читай также: Кир Келевра: Спасти и сохранить

Кожен випадок потрібно розглядати окремо. Наприклад, для домашнього консультування, яке може застосовуватися при повторних зверненнях до лікаря, не потрібно багато обладнання. І вже зовсім інша справа, якщо мова йде про кабінет для надання телемедичної допомоги, за допомогою якого дистанційно реалізується певний етап діагностики. Іншими словами, вибір інструментарію для реалізації дистанційного зв'язку лікарів і пацієнтів диктується доцільністю в кожному конкретному випадку.

Друга, дуже важлива складова телемедицини - наявність у лікаря можливості отримати максимально вичерпні дані про стан здоров'я пацієнта, як то: знімки, кардіограми, результати аналізів та ін. Зрозуміло, що це необхідна умова для отримання взагалі будь-якої повноцінної медичної консультації. Тобто, телемедицина - не є якимось виключенням з правил. Частково це питання вирішується засобами телеметрії: електрокардіографами, аналізаторами крові, тонометрами та іншими пристроями, здатними передавати інформацію в мережу. З іншого боку, в медичних центрах бажана наявність інформаційних систем, які забезпечують швидкий і якісний доступ до актуальних медичних даних пацієнта, історії хвороби, результатів аналізів за минулі роки та ін. Чи буде це електронна картка чи ні, у лікаря повинна бути ключова інформація про людину, яка до нього звертається.

Аудіо- або відеозв’язок, які широко сприймаються як основні інструменти телемедицини, насправді є лише допоміжними до комплексу засобів реєєстрації та роботи з медичними даними на відстані. До речі, далеко не всі медичні центри та сервіси при телемедичних консультаціях використовують відеозв’язок, часто обмежуючись доцільністью використання аудіодзвінка або навіть перепискою у чаті.Нарешті, ще один не очевидний, але дуже важливий момент - дистанційна медицина не буде ефективно працювати без чітких, стандартизованих протоколів спілкування з пацієнтами і без лікарів, спеціально навчених роботі в онлайн. Потрібні відлагоджені комунікативні сценарії, які дозволять медикам не здійснювати непотрібних “імпровізацій“, правильно переглядати і реєструвати дані, дотримуватись етикету і т.п. Як показує досвід, це величезна організаційна робота, без якої не обійтися

Читай также: Сергей Васьков: Как накопить на пенсию с доходом от 10 000 гривен до миллиона

Над цими та іншими проблемами телемедицини вже замислюються в деяких приватних клініках в Україні. Є й певний досвід впровадження систем, хоча про якісь гучні проекти поки що не чути. Але те, що це великий тренд, який прямо зараз народжується на вітчизняному ринку медичних послуг – безперечно.



ТОП-Новости

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK